Νέα κλοπή στον άγιο Αθανάσιο Χιονιάδων

  • o Άγιος Αθανάσιος Χιονιάδων
    Συνεχίστηκε η λεηλασία των ναών των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας
    με νέα κλοπή στον άγιο Αθανάσιο Χιονιάδων.
    Μετά την πρώτη ληστεία στον άγιο Αθανάσιο Χιονιάδων το βράδυ της 1ης Ιουλίου
    2016 και στη συνέχεια σε ναούς του Ασημοχωρίου και του Γοργοποτάμου, μια νέα και χειρότερη πραγματοποιήθηκε στον άγιο Αθανάσιο.
    Συγκεκριμένα, κοντά στις τρεις τα ξημερώματα της 7ης Αυγούστου, κατά πάσα πιθανότητα η ίδια συμμορία ληστών που δρα στην περιοχή επιχείρησε να ανοίξει την κύρια είσοδο του ναού.
    Αμέσως χτύπησε ο συναγερμός και έσπευσαν χωριανοί που δεν είδαν φανερά ίχνη παραβίασης και μετά από μισή ώρα έρευνας έφυγαν, ενώ οι ληστές κρύφτηκαν.
    Στη συνέχεια θρασύτατα οι ληστές επανήλθαν, έκοψαν το
    συναγερμό και παραβιάζοντας τη βαριά σιδεριά και την πόρτα αφαίρεσαν δεκαπέντε φορητές εικόνες – ενώ συνεχίζεται η καταγραφή και για άλλων πιθανόν απωλειών –
    και ξαναέσπασαν το παγκάρι όπου υπήρχαν λιγοστά χρήματα, τα οποία και πήραν.
    Το πρωί της Κυριακής όταν διαπιστώθηκε η παραβίαση κλήθηκε αμέσως η αστυνομία και έκανε αυτοψία του χώρου, έγινε η ενημέρωση των αρχών και στη συνέχεια ενημερώθηκε και η εφορία αρχαιοτήτων.
    Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κατοίκων που βρίσκονται στο έλεος των ληστών, αν και αυτή την εποχή είναι αρκετός ο αριθμός των κατοίκων του
    χωριού. Όλοι αγανακτούν για τη συνεχή λεηλασία των ιερών κειμηλίων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για την ασφάλειά των χωριανών τώρα και
    πολύ περισσότερο για τους χειμερινούς μήνες, αφού συνεχώς και με ευχέρεια ναοί και κατοικίες παραβιάζονται από τις συμμορίες της γειτονικής χώρας.